Elektromagnetische straling en elektrosmog
We zien het niet, we proeven het niet en we horen het niet. Maar het is er wel. Elke dag (en nacht) staat u bloot aan elektromagnetische straling. De meeste tijd merkt u er niets van, maar gezond is het niet. Wat doet de straling met u? Hoe is het met de straling bij u thuis gesteld?  

Natuurlijke en kunstmatige bronnen
Stoorzenders
Een gezond huis
Een gezonde leer- en werkplek
Tips om straling te verminderen
Straling en water

Natuurlijke en kunstmatige bronnen
Er bestaan natuurlijke en kunstmatige bronnen die in meer of mindere mate elektromagnetische straling veroorzaken. Voorbeelden van natuurlijke elektromagnetische straling zijn: zonlicht, aardmagnetisme en bliksem. Voorbeelden van kunstmatige bronnen zijn: gsm- en UMTS-antennes voor mobiele telefonie, tv- en radioantennes, mobiele telefoons, draadloze DECT-telefoons, draadloze babyfoons, draadloze netwerken (Wifi), zonnebanken, hoogspanningslijnen en elektrische apparatuur in huis (zoals de magnetron). De straling die deze apparaten produceren noemen we ook wel ‘elektrosmog’.

Stoorzenders
Thuis en op het werk worden we omringd door elektrische apparaten: televisie, radio, (mobiele) telefoon, computer(s) en magnetron. We kunnen ons een leven zonder niet voor stellen. Om al die apparaten naar behoren te laten functioneren worden kabels gelegd en zendmasten geplaatst. In ons land staan duizenden zendmasten en er komen er nog steeds bij. Uit onderzoek blijkt dat zendmasten een storend effect kunnen hebben op het welbevinden van mensen.
Op de volgende site kunt u zien waar de dichtst bijzijnde UMTS- en gsm-masten staan: www.antenneregister.nl (NB: helaas staan niet alle masten in Nederland op deze site!)

Een gezond huis
Gezien de mogelijke negatieve gevolgen voor uw gezondheid, is het belangrijk dat uw huis stralingsarm is, vooral  uw slaapkamer. Niet alleen omdat we tijdens onze slaap uitrusten en opladen voor de volgende dag, maar vooral omdat we ’s nachts tot 10 keer gevoeliger zijn voor elektromagnetische straling dan overdag. Dat komt doordat onze weerstand dan lager is en we bevattelijker zijn voor belastende invloeden. Toch zetten we onze slaapkamer vol met elektromagnetische apparatuur.

Een gezonde leer- en werkplek

Ook op school en op kantoor ontkomen we helaas niet aan straling. Elektrische en draadloze apparaten geven weliswaar heel veel gemak, maar helaas krijgen we er een flinke hoeveelheid straling gratis bij. De gevolgen van die straling zijn niet op korte termijn merkbaar.
Om negatieve gevolgen te voorkomen, doet u er verstandig aan de leerkracht van uw kind te vragen draadloos internet uit te schakelen als die niet wordt gebruikt. Vraag uw kind zijn of haar mobieltje uit te zetten in de klas. Op kantoor kunt u bij bellen via mobiele of DECT-telefoon het beste de luidspreker aanzetten. Als dat overlast voor collega’s oplevert, kan een goede headset uitkomst bieden.

Tips om straling te verminderen
Een aantal handige tips om nu al elektromagnetische straling in uw huis te verminderen:

  • Trek stekkers uit het stopcontact van apparaten die niet worden gebruikt.
  • Neem een ouderwetse telefoon met draad of een draadloze telefoon met CT1+ techniek, er zijn ook stralingsarme DECT-telefoons die alleen straling uitzenden als ze gebruikt worden; als ze in de houder staan zijn ze stralingsvrij. Gewone DECT-telefoons stralen continu, ook als ze stand-by staan.
  • Maak geen of zo min mogelijk gebruik van de magnetron.
  • Kies voor een gloeilamp, veel halogeenlampen hebben een ingebouwde trafo die negatief uitstraalt. Nog beter zijn de multilight-lampen die een ‘full spectrum’ natuurlijk licht geven.
  • Maak liever geen gebruik van elektrische dekens, of trek de stekker eruit als uw bed verwarmd is.
  • Als u een elektrisch verstelbaar bed heeft, trek dan de stekker eruit als u de juiste positie heeft ingesteld.
  • Acculaders van mobiele telefoons horen niet op de slaapkamer. Ook mobiele telefoons horen niet op het nachtkastje. Deze mobiele telefoons geven een continue straling af; niet prettig naast een slapend oor. Sommige mensen (vaak kinderen) leggen hun mobiele telefoon zelfs onder hun kussen!
  • Maak geen of zo min mogelijk gebruik van draadloze babyfoons, ook deze geven straling af. Baby’s en kinderen zijn zoals gezegd veel gevoeliger dan volwassenen.
  • Maak liever geen gebruik van draadloos internet.
  • Drink vitaal water.

Straling en water
Elektromagnetische straling kan ook ons drinkwater aantasten en daarmee onze gezondheid. Vitaal water zorgt ervoor dat de weerstand in uw lichaam op een natuurlijke manier verbetert. De mens bestaat immers voor 70 procent uit water (baby’s zelfs rond de 80 en oudere mensen wat minder: rond de 60 procent). Het lichaam is niet alleen in om negatieve frequenties van straling op te nemen, maar staat ook open voor de positieve frequenties van een watervitaliser. Een watervitaliser is een eenvoudige manier om het kraanwater te verbeteren. Dit apparaat zorgt ervoor dat het water weer de goede structuur krijgt. De vitaliser voegt niets toe, maar reorganiseert de watermoleculen, waardoor de molecuulstructuur van het water weer zijn natuurlijke vorm (varenstructuur) terugkrijgt. De vitaliser is eenvoudig te installeren op de waterleiding.
Meer informatie vindt u in dit document. Kijk ook eens op de websites: www.thuisbron.nl en www.maakzelfkraanwatervitaal.nl  

Terug naar boven

 

 
 

© 2009 Bloemberg Straling • Gasgracht 3 7941 KG Meppel • T 06 532 100 06 • E info@bloembergstraling.nl